Stresscoaching Achterhoek, Twente en Stedendriehoek

Voorkomen

Wil je je stress niveau verlagen? Wat kun je eraan doen om niet ziek te worden met stress-gerelateerde klachten? Hoe kan jij aan het roer van je keuzes blijven staan ?

Ontdek meer

Herstel

Stress is nodig om alert te zijn, om net dat extra stapje te zetten en uitgedaagd te blijven. Maar te veel stress kan je flink in de weg zitten.  Er is geen aan/uit- knop naar herstel, wel een weg.

Ontdek meer

Re-integratie in werk

Alles wat je de afgelopen periode geleerd ga je nu echt in de praktijk brengen in je werkomgeving. Vaak is dit een spannende stap om te nemen. Samen lopen we dit pad.

Ontdek meer

Prettig en vakkundig

Marloes is zeer prettig en vakkundig. Ze heeft mij een goede spiegel voorgehouden. Ze heeft mij geleerd om een goede afbakening te maken en focus op wat nu nodig is. Daarmee een basis gelegd voor de toekomst t.a.v. mijn te ontwikkelen bedrijf.   Ik betrek Marloes in mijn verdere bedrijfsontwikkeling als business coach.

Frank Zuijdweg- Mediator

Integer & vertrouwd

Ik heb Marloes ervaren als een loopbaancoach die goed kan luisteren en zich goed inleeft in degene die zij begeleidt. Marloes is tevens een integere coach, waar je je al snel vertrouwd bij voelt en de cliënt op zijn/ haar gemak kan stellen. Ook heeft ze aangetoond snel te schakelen tussen meerdere onderwerpen op het moment dat bleek dat meer behoefte was aan een andere richting dan in eerste instantie gedacht. Marloes vat hetgeen de cliënt vertelt gedurende het gesprek regelmatig samen om te reflecteren. Ik heb er zeel veel aan gehad.

Anke Swierstra - Accountmanager Internal Audit Achmea

Voelde mij gehoord en begrepen

Het gesprek verloopt altijd vloeiend, aandacht voor privé en werk. Prettig om te merken dat ze mijn persoonlijkheid als uitgangspunt neemt. Ik voelde me altijd gehoord en begrepen. In een kort traject toch echt mooie stappen kunnen maken. Door de hands-on en concrete actie-mentaliteit van Marloes. Terwijl de acties en opdrachten behapbaar en uitvoerbaar blijven!

Cijfer coachtraject: 10

Anna Jansen - Adviseur omgevingswet/ gezonde leefomgeving GGD

Voelde me op mijn gemak

Door gerichte vragen aan mij, werd ik letterlijk aan het denken gezet. Het zoeken naar de ware ik vond ik erg waardevol. Dat was de basis om op te bouwen. Echt een leuke vrouw! Ik voelde me snel op mijn gemak en daardoor kom je ook verder! Door haar spontaniteit is het alsof je met een vriend/vriendin spreekt. Zoals al benoemd vond ik het erg fijn om een afspraak in de buitenlucht te hebben. Deze setting zette mij beter aan het denken. Bedankt voor jou hulp Marloes!

Cijfer coachtraject: 9

Medewerker Gemeente Hof van Twente

Professioneel en praktisch

Ik heb bij Marloes een coaching traject gedaan om inzichtelijk te krijgen waar mijn competenties/ drijfveren liggen, maar ook om mijn valkuilen inzichtelijk te krijgen. Hierin heb ik Marloes leren kennen als een echte professional die dit proces uitstekend begeleid. Door erg goed te luisteren en hierop te anticiperen leidt Marloes je tot heldere bevindingen waar je wat aan hebt en erg praktisch van aard zijn.

Harm - Business Controller STG

Betrokken en Kundig

Ik heb Marloes leren kennen als een betrokken en kundige loopbaancoach. Ze heeft duidelijk ruime ervaring in haar vakgebied en dat geeft gelijk vertrouwen. Als je even vastloopt en vraagt of ze mee wil lezen, reageert ze snel, duidelijk en grondig. Ze heeft een hele prettige persoonlijkheid en er is sprake van een mooie balans tussen oprechte interesse en professionele afstand.

J.S. - Manager Zorg

Klik hier voor meer reviews

LinkedIn

 

 

Werk(ende)wijze

Stresscoaching doen we wandelend in de natuur. Dit is bewezen effectief voor herstel. Dit doe ik in Lochem, Hengelo en Deventer. De klik tussen jou en mij is belangrijk. Dan pas kunnen we mooie stappen maken. Mijn aanpak is praktisch en direct toepasbaar. Aan de slag gaan we met wat realistisch en uitvoerbaar is. 

werkwijze van marloes

Voorkomen

Stress is niet erg. Het is nodig om alert op situaties te reageren. Maar als stressklachten te lang duren kan het vervelende gevolgen hebben. En als het te lang duurt of chronisch wordt kan het zelfs uitmonden in een burn-out. Wat kun je doen om dat te voorkomen?

Je bent niet van de een op andere moment burned-out. Hier gaat een heel proces aan vooraf. Een burn-out bouwt zich in maanden, soms zelfs jaren op. Stap voor stap. Je bent steeds vaker met je werk bezig en kunt je steeds minder goed ontspannen. Je voelt je vaker en in toenemende mate moe, je piekert steeds vaker, hebt vaker last van nek- en schouderspieren, je krijgt je werk niet meer af, maakt steeds meer fouten en wordt prikkelbaarder. Totdat je lichaam een duidelijk, niet meer te negeren signaal geeft dat de batterij leeg is. Je kunt tegen die tijd (soms letterlijk) geen stap meer verzetten. Je bent opgebrand.

Eenmaal in een burn-out kom je er niet zomaar uit. Het herstel gaat langzaam en duurt gemiddeld 8 maanden.

 

Risicofactoren burn-out

Uit onderzoek blijkt dat factoren als autonomie, een hoge werkdruk, een gebrek aan sociale steun en privéomstandigheden bijdragen aan te veel stress. Daarnaast is aangetoond dat de volgende persoonskenmerken de kans op een burn-out verhogen:

 • Neuroticisme. Mensen die gevoeliger zijn voor prikkels uit de omgeving
 • Introversie. Mensen met een hoge score op neuroticisme in combinatie met een lage score op extraversie
 • Perfectionisme. Mensen die de lat voor zichzelf hoog leggen.
 • Pessimisme. Pessimisten zijn er goed in om zichzelf onnodige stress te bezorgen door te piekeren over van alles

Oorzaken van burn-out

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een hoge werkdruk de enige of voornaamste oorzaak is van burn-out. Het kan inderdaad de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen, maar het is niet dé oorzaak van burn-out.

Burn-out is het gevolg van een zeer complex samenspel van vele factoren: erfelijke factoren (zoals stressbestendigheid), persoonlijkheidskenmerken, de interactie met de omgeving, belangrijke levensgebeurtenissen, stressvolle situaties of triggers en zelfs de opvoeding. Organisaties kunnen ook een cultuur hebben die een voedingsbodem vormt voor burn-out. Je kunt zelf veel doen om stress signalen te herkennen en hiermee om te gaan. We maken inzichtelijk waar jouw stress vandaan komt. Vervolgens word je getraind: wat kan effectiever, wat kan anders maar vooral: wat kun je doen om onwenselijke situaties te voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat stress functioneel blijft en geen overbelasting veroorzaakt.

Denk je dat een burn-out op de loer ligt? Wil je minder stress ervaren? Onderneem dan actie. Neem contact op voor een gratis kennismaking.

Afspraak maken

Herstel

Om stress gerelateerde klachten (zoals burn-out) te behandelen is goede specialistische en hoogwaardige hulp ontzettend belangrijk. Toch moet je uiteindelijk zelf gaan leren wat goed voor je is. Je burn-out is immers ontstaan door keuzes die jij hebt gemaakt en de weg naar herstel is een unieke weg, die alleen jij kunt maken. Daarom is het van belang dat je niet het voorbeeld van een ander volgt, maar dingen leert die bij jou passen. De methode die Marloes daartoe hanteert is ontwikkeld door de professionals van Liberi.

Fasenplan van Liberi

Het fasenplan van Liberi is erop gericht om jou zo snel mogelijk weer beter te laten voelen. Hierbij is het van belang dat je niet streeft naar de oude worden, maar juist kijkt wat je kunt leren van deze periode en hoe je erin terecht bent gekomen. De Fasen verlopen als volgt:

 • Acceptatie. Je bent in een situatie terechtgekomen die zwaar voor je is. Om hier wat aan te veranderen moet je beseffen dat dit voor nu, jouw werkelijkheid is. Pas als je erkent dat er alleen duurzame verandering kan plaatsvinden als je bereid bent te veranderen, kan er gewerkt worden aan herstel.
 • Stabilisatie. Door een lange periode waarin je meer energie uitgaf dan binnenkwam ben je nu volledig uitgeput. Wat is het gene waardoor je nu uitgeput bent? Samen met jou kijken we naar je ontspanning, slaap, ademhaling, beweging en voeding. Ook je emotionele verwerking nemen we onder de loep. Pas als je weer in balans bent, heb je een fundament om op verder te bouwen.
 • Activatie. Het fundament is gelegd, nu is het tijd om te ervaren dat je ook weer kunt gaan bouwen. Je bent jezelf voorbijgelopen en nu is het goed om te ervaren dat je lichaam altijd signalen afgeeft waardoor je leert waar je grenzen liggen. Activeren na een burn-out is een proces van oefenen, vallen en weer opstaan. Stapje voor stapje zul je merken dat je gaat herstellen. Soms is dat een stapje terug, maar je mag vertrouwen hebben dat er dan ook weer 2 stappen vooruit kunnen worden gezet.
 • Integratie. Je bent weer aan het werk. Het is verleidelijk om weer in je oude patronen te vervallen. Om echt blijvend te herstellen is het goed om te ervaren dat het terugpakken van je autonomie prima samen kan gaan met terugvalpreventie.

Let op!

 • Stress gerelateerde klachten behandelen we stap voor stap
 • Herstel van een burn-out heeft tijd nodig
 • Waak voor wachtlijsten. Lang wachten vergroot de kans op verslechtering van je gezondheid

Wil je een afspraak voor een gratis kennismaking? Maak via de onderstaande button een afspraak.
Wil je liever persoonlijk contact? bel of mail Marloes gerust.

Afspraak maken

Re-integratie na een burn-out

Na een lange periode thuis, is het pittig om weer naar je werk te gaan. Zeker na een burn-out. Het is spannend om je leidinggevenden en collega’s weer te zien. Wat wordt er van je verwacht? Hoe pak je de draad weer op? Durf je je grenzen aan te geven? Wat vinden ze van je? Ook is er vaak de angst om terug te vallen in het oude patroon. Er komt nogal wat op je af.

Dan is het fijn dat er iemand naast je staat die je helpt je plek weer te vinden en om je grenzen te bewaken. Die je zelfvertrouwen geeft. Maar die ook direct kan ingrijpen als er lastige situaties ontstaan. Vaak faciliteert je werkgever dit. Zij willen jou zo goed mogelijk laten re-integreren binnen de organisatie.

5 pijlers van werkgeluk

Pijlers van werkgeluk

 1. Zingeving in je werk
  Dit betekent dat je iets doet waar je je nuttig voelt. Dat je ertoe doet.
 2. Goede relaties
  Dit betekent een fijne relatie met je collega’s, leidinggevenden en sociale omgeving. De steun die je ervaart.
 3. Persoonlijke ontwikkeling
  Dit betekent dat je uitgedaagd blijft zodat je je blijft ontwikkelen. Dat je iets doet dat bij je past.
 4. Autonoom
  Dit betekent de vrijheid voelen om de dingen op je eigen manier te doen. Dat je zelf invloed hebt op je werk en de keuzes die gemaakt worden.
 5. Fit en vitaal
  Dit betekent dat je het werk mentaal en fysiek goed aankunt. Dit heeft invloed op hoe je in je werk zit en hoe goed je zaken kunt relativeren. Maar ook of je in een gezonde en vitale omgeving werkzaam bent.

Daarnaast speelt je persoonlijkheid een belangrijke rol. Hoe kijk je tegen de zaken aan? Hoe zit je in elkaar? Hoe ga je om met tegenslagen? Wat is voor jou belangrijk?

Wat kun je verwachten?

Marloes helpt je om optimaal te re-integreren na stress gerelateerde verzuimklachten zoals burn-out. Als loopbaancoach heeft ze veel ervaring om je te begeleiden naar de beste match tussen jou, je werk en de organisatie. Als je huidige functie niet passend meer blijkt te zijn gaan we kijken naar andere passende mogelijkheden bij je werkgever. Dit proces behoeft een zorgvuldige coaching- en begeleidingsaanpak. Marloes kan daarbij optreden als schakel tussen jou, je werkgever en andere betrokken partijen. De duur van het traject wordt enerzijds bepaald door de situatie en de problematiek en anderzijds door de wensen van de werkgever.

Stap 1: Kennismaking en analyse van de situatie
Stap 2: Plan van aanpak
Stap 3: Begeleiding
Stap 4: Eind evaluatie

Het voordeel van begeleiding door een professionele stresscoach is dat deze uitgaat van persoonlijke energiebronnen, het vergroten van het zelfvertrouwen en het activeren van de herstelmogelijkheden. Daarnaast zoekt Marloes afstemming met de organisatie, de leidinggevende, de P&O verantwoordelijke en de bedrijfsarts. Ze werkt nauw samen met Liberi (stress coaching) en diverse gespecialiseerde professionals uit de regio.

Spelen stressverschijnselen in uw organisatie, maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.

Afspraak maken